BLOG

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin, insan sağlığı açısından önemi oldukça büyüktür. Hastalıklara karşı koruma mekanizması olan bağışıklığı güçlendirmek için mutlaka sağlıklı besinler tüketmeye ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudunuzun virüslere karşı daha dirençsiz olduğunu göz önünde bulundurarak, bağışıklık sisteminize katkı sağlayacak besinler tüketmeli ve yaşam tarzınızı da buna uydurmalısınız. Peki bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hangileri?

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Vücutta bulunan çeşitli hücre ve proteinlerin etkileşime girerek mikroplara karşı savunma mekanizması geliştirdiği sisteme bağışıklık sistemi denir. Bu sistemin temel görevi; vücudu mikroplara karşı korumak ve ömrünü tamamlamış ve hasar almış hücreleri yok etmektir. Doğal bağışıklık adı verilen ve doğuştan gelen bağışıklık sistemi, oldukça hızlı bir şekilde tepki verir. Doğal bağışıklığın yanı sıra sonradan kazanılan bağışıklık söz konusudur. Bu da kendi içinde aktif bağışıklık ve pasif bağışıklık olmak üzere ikiye ayrılır. Bağışıklık sistemi türleri ise bu şekildedir:

Sonradan Kazanılan Bağışıklık: Doğduktan sonra çeşitli yollarla kazandığınız bağışıklığa verilen addır. Bir hastalık geçirerek ya da dışardan aşı veya serum alarak gelişir. Dengeli ve yeterli beslenme ile geçilir. Kendi içinde aktif ve pasif bağışıklık olmak üzere ikiye ayrılır.

Aktif Bağışıklık: Vücudunuza hastalık yapan mikrop girdikten sonra vücudunuzun bu mikroba karşı bağışıklık kazanmasına verilen addır. Aktif bağışıklık sayesinde hastalıklara karşı daha uzun süre direnç gösterebilirsiniz. Hastalığı geçirerek ya da geçirmeden aşı olarak kazanabilirsiniz.

Pasif Bağışıklık: Hastalığınızdan kurtulmak için ilaç ya da serum kullanarak pasif bir şekilde bağışıklık kazanabilirsiniz.

Vücudunuzda bağışıklığı sağlayan pek çok organ ve doku vardır. Bunlar:

Lenf düğümleri: Yabancı maddeleri süzerek içinde bulunan akyuvarlar aracılığıyla onları yok eder.

Gözyaşı bezi: Gözyaşı salgılar ve bu sayede kir, toz gibi maddeleri uzaklaştırır.

Burun / Boğaz: Yapışkan madde olarak bilinen mukus sıvısı üretir ve yabancı maddeleri tutar.

Deri: Birçok hastalığa neden olan mikropların vücuda girmesini engeller.

Tükürük bezleri: Mikroplara karşı tükürük üretir ve onları uzaklaştırır

Mide: Asit üretir ve vücudunuza besinlerle giren mikropları, bağırsaklarınıza ulaşmadan yok eder.

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıya sahip olduğundan güçlendirmek için de tercih edebileceğiniz farklı yollar ve çözümler vardır. Örneğin; vitamin ve mineral değeri yüksek gıdaları bol miktarda tüketmenin bağışıklığı güçlendirdiği gibi bir yanılgı bulunur. Ancak bu doğru değildir. Onun yerine faydalı olan bütün besinleri dengeli bir şekilde tüketmek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak önemlidir. Yani hangi besini ne kadar yediğinizden ziyade ne kadar çeşitli beslendiğiniz bağışıklık sisteminizi etkiler. Tabii ki sağlığınıza zarar verecek alkol, sigara gibi maddelerden uzak durmak da bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bunlara dikkat etmelisiniz:

  • Yetişkin bir insan vücudunun ortalama %60’ının sudan oluştuğunu göz önünde bulundurarak gün içinde bol bol sıvı tüketmelisiniz. Su, vücudunuzdaki hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlar.
  • Sağlıklı ve verimli bir uyku, bağışıklık sistemi üzerinde oldukça büyük öneme sahiptir. Sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak yeterli değildir. Uykunuzu alarak güne dinç başlamanız, bağışıklığını kuvvetlendirir.
  • Düzenli egzersiz ve spor ile vücudunuzu her zaman aktif tutmalısınız. Bu sayede bağışıklık sisteminiz üzerinde önemli olan hücrelerinizin ve organlarınızın her zaman çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Vücut kitle endeksinizi korumak için düzenli olarak ölçüm yaptırabilirsiniz. Bunun için bir uzmandan destek alabilir ve endeksinize uygun beslenme rutininizi öğrenebilirsiniz.
  • Bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki yaratan unsurlardan biri strestir. Stres altındayken vücudunuz baskı hissedebilir ve gerekli fonksiyonları yerine getiremez. Bu da bağışıklığınızın zayıflamasına neden olur. Yani stresli bir yaşamdan uzak durmalısınız.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarınız varsa bunları kesinlikle bırakmalısınız. Çünkü bunlar, vücudunuzdaki pek çok organa ve hücreye zarar vererek işleyişlerini bozabilir.
  • Rafine şeker, trans yağ, gluten içeren ve işlenmiş olan etler ile paketli gıdalardan uzak durmak, bağışıklık sisteminizin zamanla güçlenmesini sağlar.

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve korumak için doğru besinleri doğru miktarda tüketmeniz oldukça önemlidir. Bu besinlerle hazırlayacağınız öğünler vücudunuzun hastalıklara karşı dirençli olmasına yardım eder. Beslenme rutininizde özellikle vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek vitamin, mineral ve protein değeri yüksek besinlere yönelmenizde fayda vardır. İşte bağışıklığınıza büyük katkı sağlayacak besinler:

Ispanak

Hem A hem de C vitamini açısından zengin olan ıspanak, güçlü bir antioksidandır. Hücrelerinizi koruyarak bağışıklık sisteminizin zayıflamasını önlemeye yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık elde etmek için haftada iki defa ıspanak tüketmeye özen göstermelisiniz. Ispanaktaki A vitamini kullanabilmek için ise haşlayarak değil, yağda kavurup sebze yemeği halinde tüketmeniz gerekir.

Maydanoz

Askorbit asit olarak bilinen ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan C vitamini bakımından zengin olan maydanoz, vücuttaki toksik maddelerin etkisini azaltabilir. Yaraların iyileşmesini hızlandırma özelliği de bulunur. Aynı zamanda maydanoz, ödem atmada da etkili olabilir. İster direkt tüketebilir, isterseniz de maydanoz suyu şeklinde içebilirsiniz.

Portakal

İçeriğine bulunan C ve A vitaminleri, vücudunuzdaki hücreleri koruma özelliğine sahip antioksidan etkisi gösterir. Hem lif hem de şeker alımı açısından sağlıklı bir tercih olan portakal tüketimi sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. 

Zencefil

Taze zencefil; C vitamini, B6 vitamini, demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, lif ve manganez açısından zengin bir besindir. Vücudunuzun pek çok vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilir. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirerek nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyabilir.

Badem – Ceviz

Ceviz ve badem, E vitamini içererek antioksidan özelliği gösterir. Böylece bağışıklığınızı korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda tok tutma özelliğine sahip bu yağlı besinlere, diyet listelerinizde de yer verebilirsiniz. Düzenli olarak badem ve ceviz tüketirseniz, bağışıklık sisteminize kısa süre içinde etki ettiğini fark edebilirsiniz.

Sarımsak

Çok uzun yıllardır hastalıkların şifası olarak yemeklerde kullanılan sarımsak, hem güçlü içeriği hem de lezzetiyle öne çıkar. İçeriğinde bulunan allicin, yüksek bir antioksidan etki gösterebilir. Böylece bağışıklık sisteminizi destekleyerek pek çok hastalığın oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Yoğurt ve Kefir

Probiyotik etki gösteren yoğurt ve kefir gibi besinler, bağırsak floranızı düzenleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda iltihabi hastalıkların oluşumuna karşı da bu besinler oldukça destekleyicidir. Antioksidan etki gösteren yoğurt ve kefiri sofralarınızdan eksik etmemelisiniz.

Doğal Bağışıklık Sistemi Güçlendiriciler

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için pek çok doğal besinden yararlanabilirsiniz. Bu besinleri tüketirken dikkat etmeniz gereken şey, hangi besinden ne kadar tüketeceğinizi bilmektir. Doğal bağışıklık sistemi güçlendiriciler ve etkileri şöyledir:

Zerdeçal: İçerisinde kurkumin ve zengin mineraller bulunur. Böylece kas hasarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda antiviral ve anti-inflamatuar etki de gösterebilir.

Yeşil çay: Güçlü bir antioksidan olan epigallokateşin gallat içeren yeşil çay, bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca amino asit almanızı da sağlayabilir. Günde 1 bardak yeşil çay tüketerek doğal bir şekilde bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.

Çekirdek: Ay çekirdeğinin içinde B6, D vitamini, magnezyum, E vitamini ve fosfor bulunur. Bunlar, doğal bağışıklığın gelişimi açısından büyük öneme sahiptir.

Kırmızı biber: Vitamin deposu olarak bilinen kırmızı dolmalık biber, pek çok turunçgile göre daha fazla C vitamini içeriğine sahiptir. Bu da bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir. Ayrıca zengin beta karoten içerdiğinden vücudunuzun daha dirençli olmasına destek verebilir.

Siz de sağlığınızı koruyup bağışıklık sisteminizi geliştirmek için bu doğal bağışıklık güçlendiricilerden destek alabilirsiniz. Ancak yine de bazı durumlarda çeşitli hastalıklara karşı önlem almakta zorlanabilirsiniz. İşte bu noktada ise tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamlı bir şekilde tedavi olmanızı sağlar. Sompo Sigorta Tam Senlik Tamamlayıcı Sağlık Sigortası muayene işlemleriniz için özel hastanelere ek ücret ödemeden sağlığınızı güvence altına alır.

İlgili diğer yazılar